تکامل کاشی بین کابینتی چسبی
در دوران معاصر خوشنویسانی به گسترش و احیای هنر نستعلیقنویسی همت گماردند مانند: حسن هریسی، سیدحسن میرخانی، سیدحسین میرخانی، علی اکبر کاوه، کیخسرو خروش، ابراهیم بوذری، سعید شمس انصاری، غلامحسین امیرخانی، عباس اخوین، محمد احصایی، فتحعلی واشقانی و بسیاری خوشنویسان دیگر. آورزمانی، سرفراز، فریدون، علی اکبر (۱۳۸۸). عباس اقبال آشتیانی در کتاب تاریخ مفصل ایران یادآور میگردد چون اسماعیل میرزا در دوران جوانی در هرات به دست آموزگاری سنی مذهب تربیت یافته بود مصمم شد که مذهب شیعه را براندازد و خطبه و سکه را به نام خلفای راشدین (ابوبکر، عمر، عثمان و علی) جاری سازد. دومین مورخی که بعد از بیرونی بر نادرستی شجره نامه آل بویه تأکید داشت ابن خلدون بود. اسکلت و سازه این خانه از چوب و متعلق به محمدولی خان تنکابنی، سپهدار و حکمران رشت بوده است. کتیبهای در سردر این قسمت وجود دارد که متعلق به سال ۵۱۵ ه.ق است و مضمون آن به آتشسوزی مسجد مربوط است. طبق آنچه لاکهارت بیان داشته اصفهان تا قرن ۴ ه.ق / ۱۰ م با این عنوان امروزی و به این صورت وجود نداشته، در واقع جی شهر اصلی اصفهان بوده است. او از حلوافروشی مقداری حلوا خرید و خورد و سپس هنگام سحر با حسنبیک حلواچی به منزل او واقع در اول دفترخانه همایون رفت، درها از درون بست و کنار او به خواب رفت.
این مسجد از ابنیه دوره صفویه شمرده شده و روی آب انباری نزدیک به دروازه پائین خیابان در ضلع جنوبی خیابان صفوی واقع میباشد. جعفری، نخستین تاریخنگار یزدی سدهٔ هشتم در مورد بنای نارین قلعه حکایت اسطورهای و افسانهای عنوان مینمایند که نشانگر آن است که حتی در آن زمان هم عامه و خاص از دیرینه بودن این مکان آگاه بودهاند. صحن قدس از صحنهای جدید حرم امام رضا است که پس از انقلاب ۱۳۵۷ ساخته شدهاست. اسماعیل حقی اوزون چارشلی مورخ ترک در کتاب تاریخ عثمانی مینویسد که شاه اسماعیل دوم پس از به دست گرفتن زمام سلطنت و حکومت اعلام کرد که پیرو طریقت اهل سنت است. ولی دربارهٔ قدغن کردن لعن به شخصیتهای مورد تقدس اهل سنت چیزهایی نوشتهاست. با توجه به اینکه اتهام این افراد جاسوسی بود و خطر اعدام آنها را تهدید میکرد، تعداد زیادی از گروههای حقوق بشری و سازمانهای یهودی سراسر دنیا دستگیری این افراد را محکوم کردند و برای آزادیشان تلاش کردند.
به همراه حسن بیک حلواچی و با تعداد اندکی از افراد مورد اعتماد به قصد گردش در کوچهها و محلات قزوین از دولتخانه بیرون آمد و تا دیر وقت به گردش پرداخت. کشندگان شاه اسماعیل با همکاری کنیزان حرم و پریخان خانم افیون مصرفی شاه را مسموم کردند و محافظان روز بعد شاه را نیمهمرده همراه با رفیقش حسن بیک حلواچی از اتاق او در دولتخانه بیرون آوردند. شاه اسماعیل دوم خط خوبی داشت و نستعلیق را خوب مینوشت. نکتهٔ جالب در مورد فرد اخیر این است که برای شبیه شدن به شاه اسماعیل تمام دندانهایش را بهجز دو دندان جلو کشیده بود. شاه اسماعیل دوم در هنگامی که در حبس بود توانست بیشتر تفکر کند و پی به عواقب کینهوزی تشیع و تسنن که در آن دوره همراه با لعنت فرستادن به خلفای ثلاثه بود گردید. از آنجا که مذهب تشیع در آن هنگام کیش رسمی و عرفی جامعه بود و در میان قزلباشان و عامه مردم محبوبیت داشت، شاه اسماعیل دوم قادر نبود بیش از پیش بر سیاست تساهل و مسامح خود با سنیان پافشاری کند لذا با یک تاکتیک سیاسی تغییر خط مشی داد و کوشید اعتقاد خود به مذهب تشیع را آشکار دارد. شرفخان بدلیسی که به سلطان مراد سوم پناهنده شده بود در کتاب خود شرفنامه بدلیسی یکی از دلایل مرگ شاه اسماعیل دوم را منع کردن لعن برمیشمرد.
حسن روملو در کتاب احسنالتواریخ خود هیچ گونه اشارهای در مورد علاقه شاه اسماعیل دوم به مذهب تسنن و اقدامهایی که او در این ظروف کاشی کاری باب کرده ننمودهاست. ویندوز مدیا سنتر در تمام نسخههای آن حذف شده اما به عنوان یک افزونه (add-on)در دسترس است. شاه ساعتی بعد مرد اما حسن بیک زنده ماند. برخی نوشتهاند ۱۲ مرد به لباس زنانه به اتاق خواب او رفتند و به تحریک خواهر شاه پریخان خانم، او را خفه کردند. برخی مرگ او را به بیماری قولنج ذکر کردهاند و عدهای مرگ او را خوردن تریاک یا فلونیای زیاد در منزل حسنبیگ حلواچی اوغلی نوشتهاند. حسنبیک حلواچی پاسخ داد که شاه قادر به حرکت نیست و در را از پشت بشکستند و داخل شدند. بر طبق روایت طبری خاندان اردشیر متولی آتشکدهٔ ناهید در استخر قدیم فارس بودهاند و طبیعی است هنگامی که اردشیر به قدرت رسید در پی این بوده باشد که دین مزدیسنی را که در زمان اشکانیان در کنار حکومت قرار داشت با حکومت یکی سازد و از آن به عنوان حربهٔ سیاسی بهره برد.